

Każda tabliczka Lindt EXCELLENCE tworzona jest z najlepszych ziaren kakao i najwyższej jakości, starannie
dobranych składników.
tekstura, niezwykły aromat, wszystko to sprawia,
że czekolada ta od lat
ekscytuje i pobudza zmysły.
Dowiedz się, jak delektować się pełnią jej
smaku.













Wzrok
Pierwsze wrażenie jest ważne, gdy degustujesz
czekoladę. Przyjrzyj się jej dokładnie:
oceń jej kolor, strukturę oraz połysk.



Wzrok
degustujesz czekoladę. Przyjrzyj się
dokładnie czekoladzie: oceń jej kolor,
strukturę oraz połysk.



Dotyk
Teraz możesz poczuć strukturę czekolady (od gładkiej do szorstkiej i ziarnistej).



Słuch
Weź tabliczkę czekolady i przełam ją. Wsłuchaj się w odgłos: może być on wyrazisty lub stłumiony. Wysokiej jakości czekolady łamią się z wyrazistym trzaskiem. Krawędzie pozostają gładkie
i bez okruszków.



Zapach
Używając zmysłu węchu, możesz odkryć wiele aromatów, jakie kryje w sobie czekolada. Możesz delikatnie poczuć zapach, przykładając czekoladę do nosa lub pozwolić jej rozpuścić się na języku i wtedy odkryć wszystkie zapachy.



Smak
Pozwól, by kawałek powoli rozpływał się w Twoich ustach. Rozpuść czekoladę na języku tak, by poczuć jej smak wszystkimi kubkami smakowymi. Co czujesz?
Dotyk
Teraz możesz poczuć strukturę czekolady
(od gładkiej do szorstkiej i ziarnistej).






Słuch
w odgłos: może być on wyrazisty lub stłumiony.
Wysokiej jakości czekolady łamią się z wyrazistym
trzaskiem. Krawędzie pozostają gładkie i bez
okruszków.
Zapach
aromatów, jakie kryje w sobie czekolada. Możesz
delikatnie poczuć zapach, przykładając czekoladę do
nosa lub pozwolić jej rozpuścić się na języku i wtedy
odkryć wszystkie zapachy.






Smak
ustach. Rozpuść czekoladę na języku tak, by poczuć jej
smak wszystkimi kubkami smakowymi. Co czujesz?
Zanim zaczniesz degustację
Zneutralizuj swoje podniebienie, by w pełni poczuć smak EXCELLENCE. Możesz do tego wykorzystać białe pieczywo, łagodną herbatę z dzikiej róży lub wodę mineralną. Przed degustacją nie pal tytoniu oraz nie spożywaj mocno przyprawionych potraw.
Rozpocznij od czekolady o najniższej zawartości kakao, np. od czekolady białej, następnie mlecznej a na końcu sięgnij po gorzką. Stopniowo próbuj przejść do czekolad z coraz wyższą zawartością kakao. Najlepiej degustuje się czekoladę w spokojnej atmosferze, która pozwoli Ci skupić się na własnych zmysłach.

